Výborné rizoto, do kterého se na konci přípravy přidává pečený batát a hnědé máslo. Je to zajímavá změna oproti běžnému rizotu a kombinace chutí s opečenou slaninou prostě nemá chybu.
Pro 4 osoby budeš potřebovat:
1 střední batát, oloupaný a nakrájený na kousky
1/4 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky soli
1/4 pepře
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
2 šalotky, oloupané a nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
1 1/2 hrnku rýze na rizoto (například Arborio)
1 1/4 hrnku bílého vína
4 hrnky zeleninového vývaru, horkého
hrst strouhaného parmazánu
2 lžíce karamelizovaného másla
8 plátků slaniny
hrst nasekaného rozmarýnu
Předehřej troubu na 200°C a plech vylož pečícím papírem. V misce promíchej kousky batátu s muškátovým oříškem, solí, pepřem a dvěma lžícemi olivového oleje. Přendej na plech a nech péct 20 – 30 minut. Jednou až dvakrát batáty obrať. Upečené je přesyp do misky a pomocí tyčového mixéru je rozmixuj na pyré.
Během pečení batátu si můžeš připravit karamelizované máslo. 2 lžíce másla necháš v malé pánvičce rozpustit a na střední teplotu pomalu vař. Dávej pozor, až začne pomalu hnědnout a vonět jako ořechy, stáhni ho z plotýnky.
Další plech si vylož pečícím papírem a rozlož na něj plátky slaniny, peč v troubě dokřupava, asi 15 minut.
Ve větší pánvi si si nech rozpustit 2 lžíce másla a přidej lžíci oleje. Opeč na ní šalotku a potom přidej česnek. Pozor aby oboje nezačalo hnědnout. Potom přisyp rýži a míchej, aby se rýže nasákla trochu výpekem z pánve. Zalij vínem za stálého míchání nech vypařit alkohol. Rýži postupně zalévej jednou a dvěma sběračkami vývaru a míchej. Další vývar přidávej, až když se vývar vsákne do rýže. Po přidání většiny vývaru rýži ochutnej, jak moc je již uvařená. Pozor abys ji nerozvařil. Pokud už rýže neabsorbuje další vývar, už tam žádný nepřidávej. Vmíchej pyré z batátu, chce to pravdu pečlivě promíchat, nejlépe několik minut. Do rýže přisyp parmazán a přilij karamelizované máslo. Promíchej. Na talíři ozdob opečenou slaninou, kterou necháš opéct v troubě, nasekaným rozmarýnem, případně ještě parmazánem.